IB 47 wanneer toepassen?

Laatst kreeg ik een vraag van een contact hoe om te gaan met het IB 47 formulier. Na hem geholpen te hebben, bedacht ik me, dat het misschien wel voer voor uitleg behoeft voor meer mensen, vandaar deze blog. Hierin wordt uitgelegd wat het IB 47 formulier is en wanneer het toegepast kan worden.

Wanneer van toepassing?

Als iemand voor je werkt en er is geen formele werknemer-werkgeverrelatie, dan kun je op een andere manier dan gebruikelijk de aangifte bij de belastingdienst verzorgen.

Voorwaarde is dat de persoon in kwestie die de klus doet, dit niet uit hoofde van zijn bedrijf verzorgd. Bijvoorbeeld: als stichting laat je een cursus (incidenteel) verzorgen door een vakkracht/docent. Of als bedrijf laat je maandelijks folders lopen door een student. Hierbij moet het gaan om relatief gezien kleine klussen (minder dan een kleine parttimebaan), met andere woorden werkzaamheden die mensen even doen, als het ware als ‘bijbaan’. Als dat zo is, dan kun je gebruik maken van het IB 47 formulier.

IB 47 – formulier: voor het inkomen uit overige werkzaamheden

De mensen waar het om gaat zijn niet in loondienst, maar ze hebben ook geen bedrijf. Ze sturen geen factuur, of ze sturen wel een factuur maar zijn niet geregistreerd als ondernemer/bedrijf bij de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel. Zij brengen dus ook geen BTW in rekening.

Dit soort werkzaamheden valt fiscaal gezien onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Het is geen loon en ook geen winst uit onderneming. Het kan daarbij gaan om freelancers, thuiszorgmedewerkers, cursusleiders, trainers, maar de insteek is dat deze mensen soms een klus doen maar dit niet in een ‘formeel verband’ doen. Is dat zo, dan vallen ze onder de categorie waarvan de inkomsten opgegeven kunnen worden met een IB 47 formulier.

Wat moet je hiermee als opdrachtgever/werkgever?

In deze context ben je opdrachtgever, geen werkgever. Als opdrachtgever ben je verplicht deze betalingen te melden aan de Belastingdienst en dat gebeurd via het IB 47 formulier. Vanaf 2017 kan dat alleen nog digitaal. je kunt je opgeven bij de Belastingdienst als ‘aanleveraar’ van deze gegevens. Heb je niet meer deze categorie van mensen voor je werken, dan meld je je weer af.

Voorwaarden op een rijtje:

 1. Allen als er geen sprake is van loon of winst uit onderneming kan aangifte gedaan worden via een IB 47 formulier;
 2. Ib-47 formulieren gaan vanaf 2017 alleen digitaal. Klik hier voor de site van de Belastingdienst;
 3. De opdrachtgever dient het totaalbedrag dat is betaald in te vullen. Dus inclusief vergoedingen en overige onkosten.

Voor degene die de werkzaamheden doet

Op het Ib-47 formulier wordt het totale bedrag doorgegeven dat is uitbetaald. Ook de vergoedingen voor diverse kosten zitten daarbij. De kosten die je aantoonbaar hebt gemaakt voor deze werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan treinkaartjes of materiaal, breng je in mindering op het resultaat (bij aangifte als inkomen bij de Belastingdienst), net zoals bij winst uit onderneming. Voor jezelf dien je de bonnen wel te bewaren, als bewijs bij je aangifte. Het bedrag dat dan overblijft, na aftrek van kosten zijn je ‘inkomsten uit overige werkzaamheden.’ Denk er hierbij aan, dat er geen heffingen zijn ingehouden, dus reserveer wanneer nodig!

Let wel: werk je als freelancer via een IB-47 constructie, dan heb je meestal geen recht op zelfstandigenaftrek (je bent immers geen ondernemer)!


4 reacties op ‘IB 47 wanneer toepassen?

 1. De Belastingdienst spreekt van ‘moeten’ maar er is geen wettelijke verplichting voor een IB’47 formulier. Dit is anders wanneer de Belastingdienst dat expliciet heeft gevraagd.

  Like

 2. Heldere uitleg.
  Maar hoe moet dat als ouder waar een minder jarig kind (17jr) wat klussen doet voor een evenementen bedrijf en via een IB-47 krijgt uitbetaald?

  Like

 3. Als de vraag ziet op de belastingtechnische consequentie voor een ouder bij het (bij)verdienen van het minderjarige kind, dan is het in principe zo, dat de verdiensten van het kind toegerekend worden aan de ouder en het consequenties heeft voor inkomsten (vermogen) van de ouder. De inkomsten kunnen dus ook consequenties hebben voor bijvoorbeeld huurtoeslag en kinderbijslag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.