IB 47 wanneer toepassen?

Laatst kreeg ik een vraag van een contact hoe om te gaan met het IB 47 formulier. Na hem geholpen te hebben, bedacht ik me, dat het misschien wel voer voor uitleg behoeft voor meer mensen, vandaar deze blog. Hierin wordt uitgelegd wat het IB 47 formulier is en wanneer het toegepast kan worden.

Wanneer van toepassing?

Als iemand voor je werkt en er is geen formele werknemer-werkgeverrelatie, dan kun je op een andere manier dan gebruikelijk de aangifte bij de belastingdienst verzorgen. Voorwaarde is wel, dat de persoon in kwestie die de klus doet, dit niet uit hoofde van zijn bedrijf verzorgd (dus niet als zelfstandig ondernemer).

Wat voorbeelden van dat soort relaties: als stichting laat je een cursus (incidenteel) verzorgen door een vakkracht/docent. Of als bedrijf laat je maandelijks folders lopen door een student. Zoals uit de voorbeelden blijkt, moet het gaan om relatief gezien kleine klussen (minder dan een kleine parttimebaan), met andere woorden werkzaamheden die mensen even doen, als het ware als ‘bijbaan’. Als dat zo is, dan kun je gebruik maken van het IB 47 formulier.

IB 47 – formulier: voor het inkomen uit overige werkzaamheden

De mensen waar het om gaat zijn niet in loondienst, maar ze hebben ook geen bedrijf! Ze sturen geen factuur, of ze sturen wel een factuur maar zijn niet geregistreerd als ondernemer/bedrijf bij de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel. Zij brengen dus ook geen BTW in rekening.

Dit soort werkzaamheden valt fiscaal gezien onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. De verdiensten uit die werkzaamheden, zijn geen loon en ook geen winst uit onderneming. Het kan daarbij met name gaan om een categorie freelancers, maar dat kan in allerlei beroepen of werkzaamheden, zoals: thuiszorgmedewerkers, cursusleiders, trainers et cetera.  Belangrijk is, dat de insteek is voor de opdrachtgever en degene die de werkzaamheden doen, dat zij soms een klus doen maar dit niet in een ‘formeel verband’ doen. Is dat zo, dan vallen ze onder de categorie waarvan de inkomsten opgegeven kunnen worden met een IB 47 formulier.

Wat moet je hiermee als opdrachtgever/werkgever?

In deze context ben je opdrachtgever, geen werkgever. Als opdrachtgever ben je verplicht deze betalingen te melden aan de Belastingdienst en dat gebeurd via het IB 47 formulier. Vanaf 2017 kan dat alleen nog digitaal. je kunt je opgeven bij de Belastingdienst als ‘aanleveraar’ van deze gegevens. Heb je niet meer deze categorie van mensen voor je werken, dan meld je je weer af.

Voorwaarden op een rijtje:

 1. Allen als er geen sprake is van loon of winst uit onderneming kan aangifte gedaan worden via een IB 47 formulier;
 2. Ib-47 formulieren gaan vanaf 2017 alleen digitaal. Klik hier voor de site van de Belastingdienst;
 3. De opdrachtgever dient het totaalbedrag dat is betaald in te vullen. Dus inclusief vergoedingen en overige onkosten.

Voor degene die de werkzaamheden doet

Op het Ib-47 formulier wordt het totale bedrag doorgegeven dat is uitbetaald. Ook de vergoedingen voor diverse kosten zitten daarbij. De kosten die je aantoonbaar hebt gemaakt voor deze werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan treinkaartjes of materiaal, breng je in mindering op het resultaat (bij aangifte als inkomen bij de Belastingdienst), net zoals bij winst uit onderneming. Voor jezelf dien je de bonnen wel te bewaren, als bewijs bij je aangifte. Het bedrag dat dan overblijft, na aftrek van kosten zijn je ‘inkomsten uit overige werkzaamheden.’ Denk er hierbij aan, dat er geen heffingen zijn ingehouden, dus reserveer wanneer nodig!

Let wel: werk je als freelancer via een IB-47 constructie, dan heb je meestal geen recht op zelfstandigenaftrek (je bent immers geen ondernemer)!

Nieuwe regeling

Let op, mogelijk zal er per 1-1-2021 een nieuwe regeling komen, de zogenoemde renseigneringsverplichting. De regeling moet nog nader uitgewerkt worden en er wordt verwacht dat deze in het najaar van 2020 aan de Kamer wordt gestuurd.

Tot begin 2018 werd gebruikgemaakt van het burger service nummer (bsn) bij het formulier IB 47. Hiervoor bleek echter geen solide wettelijke basis, waardoor de uitvraag hiervan is stopgezet. Met de nieuwe renseignering regeling ontstaat een toereikende wettelijke basis voor het mede aanleveren door de opdrachtgever van het bsn en gegevens zoals de naam, het adres en de geboortedatum van degene die de betaling ontvangt (volgens de wetgever).

Zodra meer bekend over de regeling, zal ik een blog hierover plaatsen.


15 reacties op ‘IB 47 wanneer toepassen?

 1. De Belastingdienst spreekt van ‘moeten’ maar er is geen wettelijke verplichting voor een IB’47 formulier. Dit is anders wanneer de Belastingdienst dat expliciet heeft gevraagd.

  Like

 2. Heldere uitleg.
  Maar hoe moet dat als ouder waar een minder jarig kind (17jr) wat klussen doet voor een evenementen bedrijf en via een IB-47 krijgt uitbetaald?

  Like

 3. Als de vraag ziet op de belastingtechnische consequentie voor een ouder bij het (bij)verdienen van het minderjarige kind, dan is het in principe zo, dat de verdiensten van het kind toegerekend worden aan de ouder en het consequenties heeft voor inkomsten (vermogen) van de ouder. De inkomsten kunnen dus ook consequenties hebben voor bijvoorbeeld huurtoeslag en kinderbijslag.

  Like

 4. Moet ik als ontvanger van de inkomsten zelf nog aangeven welke activiteit ik heb uitgevoerd i.v.m. afstaan van belasting of wordt dat zelf door de belasting verrekend in mijn jaaropgave?

  Like

 5. Beste Damiën, dank voor je vraag. Ik vind deze lastig om te beantwoorden, omdat je vraag uit twee onderdelen lijkt te bestaan.
  De eerste vraag die ik lees is, of je dient aan te geven (aan de Belastingdienst) wat voor soort activiteiten je hebt verricht. Als je daarmee bedoelt of je aan moet geven waarmee je de verdiensten hebt verkregen, dan is het antwoord nee. De soort van werkzaamheden zijn niet interessant, alleen is interessant hoe de inkomsten moeten worden aangemerkt (en dat ze niet als in loondienst of als zelfstandig ondernemer verworven zijn).
  Daar ziet denk ik het tweede deel van je vraag op, namelijk wat moet je dan opgeven. De inkomsten worden aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden. Dat wil zeggen, dat de inkomsten opgevoerd moeten worden door jou bij je inkomstenbelasting aangifte als zodanig. In principe moet je het hele uitbetaalde bedrag opgeven. Als daar ook vergoedingen bij zitten voor diverse kosten, kun je als deze kosten aantoonbaar zijn gemaakt voor deze werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan treinkaartjes of materiaal, in mindering gebracht worden op het resultaat. Dit is vergelijkbaar met de methode bij winst uit onderneming (maar dus niet hetzelfde). Voor jezelf dien je de bonnen wel te bewaren (als bewijs bij controle)!
  Let op over de inkomsten dient ook nog een bijdrage Zorgverzekeringswet betaald te worden.
  Ik hoop je vragen hiermee afgedekt te hebben.

  Like

 6. kun je IB47 ook toepassen als daar een overeenkomst van Opdracht aan ten grondslag ligt en de opdrachtnemer wekelijks verplichtingen heeft en is daar een maximum bedrag aan verbonden?

  Like

 7. Dank voor je vraag.
  De basis is, dat degene waar een betaling wordt gedaan niet aan te merken is als werknemer, maar ook niet als ondernemer. Op het moment dat er een overeenkomst van opdracht is, dan is snel de conclusie te trekken, dat er sprake is van een ondernemer. Dus dan is IB 47 niet van toepassing.

  Like

 8. meisje 17 doet wat hand en span diensten tijdens een dagbestedingsactiviteit. Is zelf klant geweest en vind het leuk om te helpen. Dit is niet iedere week, maar ze volgt wel opdrachten op van de werkgever. Ze mag de opdracht niet aan iemand anders geven en ze krijgt er een vergoeding voor. Dit is ook om haar socialer te laten worden en te helpen om straks in een bedrijf te kunnen functioneren. Ze is geen zzp-er en is niet in loondienst. de vraag is nu of ze wel in loondienst zou moeten zijn of dat we dit met een IB47 formulier mogen afhandelen op het einde van het jaar. Wij hebben geen btw, zij heeft ook geen btw-nummer. Het is in het kort gewoon een klein bijbaantje. Maar als zij zich niet lekker voelt of het lukt niet, hoeft ze niet te komen. Ik hoor verschillende meningen vanuit kvk en belastingdienst en ik vraag me af wat we het beste kunnen doen of moeten doen.

  Like

 9. Wij huren als poppodium artiesten in via een gageverklaring. Moeten we hiervoor een IB 47 formulier invullen?

  Like

 10. Beste Ursula, excuses voor de late beantwoording: nee als je een gageverklaring invult hoef je niet ook nog eens een IB 47 in te vullen. Je zou kunnen zeggen, dat een van beide aan de orde is, dus niet beiden. Beide formulieren zijn bedoeld om hetzelfde te doen (maar dan voor verschillende doelgroepen).

  Like

 11. Beste Sabrina, excuses voor late beantwoording.
  De basis beoordeling is, of er sprake is van een dienstbetrekking (loondienst) dan wel een ondernemer. Als beide niet aan de orde is, dan is de vraag of er misschien sprake is van een vrijwilliger (vrijwilligersvergoeding). Als ook dat niet aan de orde is, dan dient er een IB 47 ingevuld te worden. In feite is die bedoeld voor betalingen die boven een vrijwilligersvergoeding uitgaan en niet via een dienstbetrekking of als ondernemer worden verdiend.

  Like

 12. indien een buitenlandse student een korte klus heeft gedaan en we dit middels ib 47 hebben aangegeven, moet de student dan ook een zorgverzekering in nl afsluiten?
  mvg,
  Natalie de Konink

  Like

 13. Beste Natalie, dank voor je vraag.
  Korte antwoord: ja. Zodra de persoon in Nederland komt wonen en zich inschrijft bij een Nederlandse gemeente, of bij een Nederlandse werkgever begint te werken, is hij/zij verplicht verzekerd. Hij/zij krijgt vanaf die dag ook zorg uit het basispakket vergoed, ook al is er nog geen zorgverzekering afgesloten. De persoon in kwestie heeft 4 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Hij/zij dient wel vanaf de begindatum premie te betalen.
  Voor meer informatie zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-de-verplichte-zorgverzekering-afsluiten-als-ik-uit-het-buitenland-kom.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.