Vogelvrij verklaard.

Vogelvrij verklaard

Vogelvrij verklaard

Het arbeidsrecht van de zzp-er. Hoe en waarom de freelancer verdwijnt.

Ruim een miljoen zzp’ers hebben, letterlijk volgens de wet, geen arbeidsrecht. Al langer dan een generatie leven ze als wietplanten onder een gedoogconstructie. De overheid wil de zzp’er beschermen, om misbruik van de economisch zwakkere tegen te gaan. Maar is deze beschermings-gedachte wel oprecht en is misbruik écht het probleem?

Vogelvrij verklaard geeft een scherpe, maar toegankelijke analyse van het probleem rondom zelfstandigheid. De auteur beschrijft hoe opeenvolgende kabinetten met de kwestie hebben geworsteld en legt de plannen van het derde kabinet Rutte op de pijnbank. Ook komt hij met een oplossingsrichting om de zelfstandige de plek te geven in het arbeidsbestel die hij verdient.

Boekuitreiking

Op woensdag 17 januari 2018 heeft Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg het eerste exemplaar van Vogelvrij verklaard officieel in ontvangst genomen. Van Weyenberg is namens D’66 woordvoerder over de zzp-dossiers. Zie de impressie daarvan:

Of lees over de presentatie van het boek en uitreiking aan Steven van Weyenberg Tweede Kamerlid van D’66, het artikel in Zipconomy: Van Weyenberg (D66): ‘We kunnen ons geen tweede fiasco zoals de Wet DBA veroorloven’.

Over de auteur

Mr. drs. Joop der Weduwen is juridisch adviseur. Zijn gehele carrière heeft hij te maken gehad met de beoordeling van arbeidsrelaties en het vraagstuk zelfstandigheid. Zo stond hij in de jaren 90 aan de wieg van zelfstandigheidsbesluiten. Ook was hij betrokken bij het tot stand komen van de eerste variant van de VAR.

Over het boek

Titel Vogelvrij verklaard
Auteur Joop der Weduwen
Omvang 224 pagina’s
ISBN / NUR 978-94-92107-09-1 / 825 Arbeids- en sociale zekerheidsrecht
Verkoopprijs 19,95 euro
E-Book 14,95 euro (op USB stick: 19,95)

Te verkrijgen via de site van de uitgever: Uitgeverij Kompas of via Youbedo (met een afdracht aan het door jou geselecteerde goede doel).

Recensies

• ‘Een wereld van machtsspel en langs elkaar werkende politiek en ambtenarij.’
– Hugo-Jan Ruts, ZIPconomy.nl;
• ‘Een scherpe analyse van het begrip zelfstandigheid.’
– Pierre Spaninks, zzp-expert;
• ‘Het is fijn dat de soms ingewikkelde en droge materie prettig geserveerd wordt en je tóch na het lezen vele malen wijzer bent geworden.’
-Willem Ketel, Professionals-qlub;
• ‘Leuk en vlot geschreven en informatief! Een onderwerp dat saai kan lijken, interessant gemaakt.’
– Ina Davids, Amberwin;
• ‘Vogelvrij verklaard is een boek voor zzp-ers, voor adviseurs, maar ook voor “het Haagse”, met de oproep om eindelijk de plek van de zzp-er in de arbeidsmarkt goed te regelen. De praktijk zit daar op te wachten.’
– Pim van Rijswijk, VRB Adviesgroep;
• ‘Der Weduwen laat in vlotte en makkelijk leesbare bewoordingen zien wat nu het eigenlijke probleem is. Na zijn beschrijving van de aanloop tot de Wet DBA vallen voor de lezer de puzzelstukken in elkaar en wordt duidelijk hoe de toekomst van het wettelijk kader rond de zzp’er eruit kan komen te zien. Het boek is een aanrader voor alle zzp’ers. Tot nu toe is er in de media veel aandacht voor de wettelijke perikelen rond het zzp-schap geweest maar een goed boek over het onderwerp ontbrak. Dat is er nu.’
– René Vossebeld, ViCie.

Met een nawoord van Flip Buurmeijer, politiek coryfee en oud-voorzitter Lisv, die onder meer zegt: ‘Mijn aanbeveling aan beleidsbepalers en politici: u doet er in ieder geval verstandig aan de inhoud van “Vogelvrij Verklaard” tot u te nemen.’

Voor een interview met de schrijver en een recensie, lees Zipconomy: Zodra het belang van freelancers erkend wordt, komt de oplossing dichterbij.

Of lees de interviews ten behoeve van de Professionals-qlub en het interview met ZZP barometer.

De inhoud van het boek

Vogelvrij verklaard behandelt op een humoristische en inzichtelijke manier een juridisch niet altijd even makkelijk probleem: de beoordeling van de arbeidsrelaties van freelancers. Je hoeft geen juridisch geschoolde lezer te zijn om de uitleg van de wet- en regelgeving te begrijpen. In duidelijke taal komt alles in beeld. Ook de redenen van de jacht op de freelancer worden uitgelegd – en die blijken banaler dan de juridische puzzel, die vaak als reden wordt opgevoerd. Veel pogingen zijn er al gedaan om de problematiek ‘weg te regelen’. Maar tot nu toe is het de wetgever niet gelukt om de ‘oplossingen’ simpel, begrijpelijk en uitvoerbaar te maken voor opdrachtgevers, opdrachtnemers en de overheidsorganen. Ook de uitvoerenden – nu de Belastingdienst – falen voortdurend. De laatste poging om te komen tot een regeling, de wet Deregulering Arbeidsrelaties, is hiervoor illustratief en krijgt dan ook alle aandacht.
Vogelvrij verklaard is een reis door de tijd. Het behandelt het ontstaan van het arbeidsrecht en de eerste sociale vangnetten voor werknemers. Ook de historie van het zelfstandig ondernemerschap en het ontstaan van het fenomeen freelancer – terug te voeren op de romantische beelden uit de middeleeuwen – komt aan bod. De worsteling van de overheid – omdat de wetgeving traditioneel gericht is op de tweedeling tussen arbeidsrecht en ondernemingsrecht – met de toename van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) wordt in kaart gebracht. De redenen waarom het zo lastig is om deze freelancer of zzp’er in te bedden in de traditionele wet- en regelgeving krijgt de volle aandacht. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en de eigen werkervaringen van de auteur over de afgelopen dertig jaar wordt dit helder voor elke lezer. Vogelvrij verklaard sluit af met de huidige situatie waarbij de impasse ontstaan door (het niet handhaven van) de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties helaas niet wordt opgelost door de plannen van het kabinet Rutte.

De donkere tijden voor de freelancer zijn nog niet voorbij.

Van zzp’er tot opdrachtgever, van (juridisch) adviseur tot beleidsbepaler en politicus: na het lezen van Vogelvrij verklaard is duidelijk waarom het fenomeen zzp’er een probleem is en waarom het in de afgelopen dertig jaar soms beter en soms minder goed is gelukt om een regeling te treffen. De achtergronden van dit falen worden pijnlijk duidelijk. Ze hebben minder te maken met ingewikkelde wetten of regels dan met geld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.