WOZ waarde en bezwaar maken; doen of niet?

Alle huizenbezitters hebben al gehad of zullen rond deze tijd een beschikking krijgen voor de WOZ waarde van hun woning. Uit landelijke cijfers blijkt, dat minder dan twee procent van de huizenbezitters bezwaar maakt, terwijl daar waar bezwaar gemaakt wordt en men gelijk krijgt, dit gemiddeld €272,- kan besparen (aldus het onderzoeksbureau Vostradamus). Hieronder wat tips voor hoe je kunt afwegen of je bezwaar moet maken en zo ja hoe dat te doen.

WOZ waarde

De WOZ (waardering onroerende zaak) wordt jaarlijks door gemeenten met behulp van een taxatie bepaald. In een taxatieverslag staat hoe de gemeente deze woningwaarde vaststelt. Iedereen die van de gemeente een aanslagbiljet heeft ontvangen met daarop de bekendmaking van een nieuwe WOZ-waarde, kan zijn taxatieverslag inzien. Dit inzien kan via de site van de gemeente (via het digitale loket, beveiligd met je DigiD) of in toenemende mate ook via http://www.MijnOverheid.nl. Heb je geen toegang tot internet kun je een taxatieverslag ook schriftelijk of per telefoon aanvragen.

Klopt de waarde?

De WOZ waarde kijkt naar de waarde in het economisch verkeer op 1 januari van het voorafgaande jaar (dus nu naar 1-1-2017). Of de waarde klopt is niet zo maar te zeggen. Je kunt dat op verschillende manieren nagaan. Hieronder een stappenplan:

Stappenplan

  • Vergelijk WOZ waarde vorig jaar met dit jaar;
  • Vergelijk WOZ waarde met panden in de buurt;
  • Vraag taxatieverslag op (bij gemeente);
  • Vergelijk verkoopwaarde met vergelijkbare panden (kan via kadaster);
  • Weeg af of bezwaar zinvol is;
  • Bezwaar maken? Doe dat binnen zes weken na de beschikking.

Handige links

Bezwaar

Als je meent dat de WOZ waarde niet klopt, maak dan vooral bezwaar. Het kan behoorlijk lonen. Bezwaar schort niet de betalingsplicht van de WOZ-aanslag op. Denk echter aan de termijn waarbinnen bezwaar moet worden gemaakt (staat op de beschikking).

Heb je vragen over dit onderwerp stel die dan via mail: info@JuridischEHBO.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.