Waarom wel of waarom niet een BV als ZZP-er

Keuzestress

Elke situatie is anders en voor iedereen gelden er andere en persoonlijke redenen om te kiezen voor wel of niet een bepaalde rechtsvorm waarin je je onderneming vorm geeft. In dit artikel vind je op een rij redenen terug om wel of juist niet te kiezen voor een BV als je als ZZP-er overweegt om een onderneming te starten.

Hierdoor kun je zelf je eigen keuze makkelijker maken. Overigens geldt natuurlijk: staar je niet blind op één voordeel(tje), maar neem het geheel in ogenschouw en kijk wat voor jou van doorslaggevend belang is.

Kies!
Kies!

Wél een BV

 • Was tot 1 oktober 2012 er een eis om een startkapitaal van 18.000 euro te investeren, vanaf dat moment is deze komen te vervallen. Dat houdt in, dat nu 1 eurocent genoeg is om een BV te kunnen oprichten.
 • Je hebt geen verplichte bankverklaring en accountantsverklaring meer nodig.
 • Je hebt grote vrijheid om de statuten in te richten, maar wel met aan aantal grenzen.
 • Je mag aandelen uitgeven zonder stemrecht of zonder recht op een winstuitkering (dividend). Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij uitgifte van aandelen aan werknemers, familieleden of financiers.
 • Je mag buiten de algemene vergadering om besluiten nemen. Daardoor kan de BV sneller handelen dan voorheen. Zeker als er maar één directeur-grootaandeelhouder(DGA) is.
 • Je mag bepalen om de overdracht van aandelen te beperken. Voorheen was het zo dat als één van de aandeelhouders uit de BV stapte, de aandelen éérst aan de andere aandeelhouders aangeboden moesten worden voordat je ze aan iemand anders kon verkopen. Die wettelijke blokkeringsregeling is afgeschaft.
 • Je kunt je statuten makkelijker wijzigen, ook als je BV al eerder opgericht is.
 • Bij een hogere winst ( grofweg is de grens rond de 150.000 euro) valt de totale belastingheffing bij een BV lager uit dan bij een eenmanszaak.

Geen BV

 • Verplichte gang langs de notaris met navenante kosten (wel lager dan voorheen) en procedures.
 • Verplichting om statuten op te stellen. Wat er verplicht in de statuten moet staan is: naam, vestigingsplaats, doel van de BV, het aandelenkapitaal en een regeling voor directeuren en/of commissarissen die plotseling (door ziekte of schorsing bijvoorbeeld) wegvallen. Hier mag je niet van afwijken.
 • De eis van een startkapitaal was bedoeld om crediteuren te beschermen. Deze eis is vervangen door de uitkeringstoets. Deze houdt in dat je een uitkering van dividend of een terugbetaling van kapitaal eerst moet toetsen aan de vraag of de BV na de uitkering nog aan haar huidige en toekomstige (in ieder geval één jaar vooruit) verplichtingen kan voldoen. Als blijkt dat de BV na de uitkering/terugbetaling niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, kun je aansprakelijk gesteld worden.
 • Bij wanbeleid kan de rechter de ondernemer alsnog aansprakelijk stellen voor de schulden van het bedrijf, bijvoorbeeld na faillissement. Aandeelhouders zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat zij in de BV geïnvesteerd hebben.
 • Met een BV kun je geen gebruik meer maken van ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de meewerkaftrek en de MKB-winstvrijstelling.
 • Als directeur-grootaandeelhouder van je eigen BV heb je een salaris. Hiervoor geldt de regeling van het gebruikelijk loon, wat het volgende inhoudt:
  • 75% van het loon uit de ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’, of
  • het hoogste loon van de overige werknemers die in dienst zijn van de vennootschap, of
  • de wettelijke ondergrens van € 44 000
 • Over de resterende winst van de BV wordt vennootschapsbelasting geheven.

 Conclusie

Zoals je ziet zijn de voordelen en de nadelen bijna in evenwicht. Het belangrijkste voordeel voor een BV is de beperking van aansprakelijkheid. Het belangrijkste nadeel is het missen van belastingvoordelen als zelfstandige.

Hoef je over dit nadeel je geen zorgen te maken, omdat je er toch niet voor in aanmerking komt (bijvoorbeeld door de hoogte van je inkomen/winst), dan is de BV weer erg aantrekkelijk door de dan geldende lagere belastingtarieven.

Kiezen begint met inzicht in je eigen situatie en daarnaast met de daarbij passende voordelen en nadelen. Veel plezier bij het kiezen.

Heb je vragen bij het maken van de keuze of zijn niet al je vragen beantwoord, stel ze dan hieronder.

Vond je het artikel inzichtelijk en verhelderend, deel het dan.

share

Wil je uitgebreidere informatie op een breder scala van het werken als zelfstandig ondernemer, kijk dan hier voor het E-book Juridisch goed geregeld ondernemen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.