3 tips om juridische valkuilen voor ondernemers te voorkomen, die je niet mag missen!

Of het nu bij de start van je onderneming is, of als je al een tijdje bezig bent, er zijn zaken waar je absoluut aan moet denken om het juridisch goed geregeld te hebben. Lees verder om hier meer van te weten komen. In deze blog vind je drie juridische valkuilen. Om het niet te deprimerend te maken: als je tot het eind leest tref ook drie tips aan die de valkuilen kunnen helpen voorkomen.

De werkelijkheid

In de praktijk kom ik vaak situaties tegen, waarvan ik denk, dat ze goed te voorkomen zijn, maar vooral ook voorkomen hadden moeten worden. Bij alles en ook bij ondernemen geldt, dat het venijn in de staart zit, maar dat je dit venijn bij de start eigenlijk had moeten voorkomen. Neem eens in gedachten hoe je zelf bent begonnen met je bedrijf. Vaak was je druk met van alles en had het juridisch goed regelen van allerlei details, niet de hoogste prioriteit. Dat zou nog wel komen. Het loopt immers niet zo’n vaart en de meeste mensen waarmee jij werkt zijn te vertrouwen.

De praktijk leert dat het soms harder gaat dan je denkt en dat ondanks wederzijds vertrouwen er toch dingen mis kunnen gaan. Daarom deze top drie van valkuilen. Herken je jezelf of je eigen situatie? Lees dan ook verder voor de oplossingen.

Valkuil

Valkuil 1 slecht kopiëren

Kopiëren of lenen in plaats van zelf maken is de meest gemaakte fout. Dit geldt in feite voor elk juridisch document, dat je gebruikt. Goed ‘lenen’ kan nooit kwaad. Goed lenen is echter ook een kunst, die niet iedereen beheerst. Verder is datgene wat je leent ook niet altijd één op één van toepassing op jouw situatie. Ik laat dan maar even buiten beschouwing, dat wat je leent ook niet altijd het beste materiaal is. Dat wil zeggen, je leent niet alleen het goede, maar ook het kwade als je niet precies weet wat je ‘leent’.

Valkuil 2 denken dat je het weet

Denken dat je weet waar het over gaat. Ben je daadwerkelijk zelf ook een halve jurist of ken je iemand die ervoor heeft doorgeleerd en met je meekijkt? Ook al weet je er iets van en ken je iemand die er iets van af weet, dit is niet hetzelfde als er ook echt zicht op hebben. Er kunnen onbedoelde maar vervelende negatieve gevolgen zijn van zelf bedenken of goedbedoelde raad.

Valkuil 3 vertrouwen is goed…

Niet afdekken van risico’s vanwege klantenbelang. Als het goed is, heb je alleen maar goede en  goed bedoelende klanten of opdrachtgevers. De risico’s die je met hen loopt zijn dan ook gering. Zijn de risico’s van miscommunicatie in werkelijkheid net zo gering? Een ja, kan zo maar een ’ja, maar’ worden of zijn. Een goede klant kan opeens een niet zo goed betalende debiteur worden.

Van valkuil naar oplossing

Oké na deze drie valkuilen is het natuurlijk ook handig te weten wat je zou kunnen doen om deze valkuilen te dichten en te zorgen, dat je er niet in valt. Hieronder drie tips.

Tip

Tip 1 maatwerk past het best

Leen alleen waarvan je verstand hebt. Bij lenen is het in feite zo, dat je gebruik maakt van andermans producten en bedenksels. Naast dat het de vraag is of dit zo maar mag (in het algemeen niet, tenzij je er toestemming voor hebt) is het geleende van toepassing op de situatie van een ander. Dat wil zeggen niet per definitie op jouw situatie. Laat een ander beoordelen of dat wat je leent ook voor jou van toepassing is. Maatwerk voor je eigen situatie heeft de voorkeur, maar bijbuigen van het geleende in jouw richting kan ook een oplossing zijn.

Tip 2 vakwerk loont

Het aloude gezegde schoenmaker blijf bij je leest, is van toepassing. Vraag iemand die er verstand van heeft om je te helpen. Laat bijvoorbeeld dat bijbuigen van het geleende door een professionele juridische smid uitvoeren en niet door een beunhaas.

Tip 3 wees duidelijk

Voorkomen van misverstanden zal de grootste kou uit de lucht nemen tussen jou en je klanten. Dus zorg voor heldere afspraken en leg deze goed vast. Bouw verder bij deze afspraken een verhaal-traject in. Dat kan ondanks die goede klanten toch verstandig zijn. Bij niet betalen is een duidelijk vervolgtraject ook voor de klant wel zo duidelijk. Je doet wat je beloofd zowel bij het leveren van je dienst als bij het niet betalen van je dienst.

Slot

Heb je vragen naar aanleiding van deze valkuilen en tips? Heb je zelf tips of valkuilen waar je geen raad mee weet? Laat het weten. Wil je meer informatie hoe de valkuilen te voorkomen, neem contact op.

share

Vond je het de moeite waard wat je hebt gelezen, deel het vooral!

//platform.linkedin.com/in.js